Продукти

Работилница за идеи или Как се прави

Работилница за идеи или Как се прави

РАБОТИЛНИЦА ЗА ИДЕИ

или

КАК СЕ ПРАВИ.....

rabotilnica.jpg

 

Добре дошли в Работилницата за идеи на БГ АРТ. Това е нашето арт-пространство на споделени, а обикновено и реализирани идеи. В работилницата ни летят безброй предложения и вдъхновения, а ние просто ги улавяме. Ще се радваме да споделим с приятели някои от непретенциозните проекти, които сме реализирали. Надяваме се да ги харесате, а защо не и да направим деня ви малко по-усмихнат.

Не забравяйте, че и най-малкия красив жест може да направи вас и вашите приятели много по-щастливи. А ако и вие имате идеи ще се радваме да ги споделите с нас.  

 

СТАРАТА КРУШКА - ИЗТОЧНИК НА ВДЪХНОВЕНИЕ

Старите електрически крушки са неизчерпаем източник на вдъхновение. От тях могат да се измайсторят наистина доста идеи свързани с декорация и декор. 

Нашата идея е съвсем проста - малка вазичка. Но обещаваме, че няма да спрем до тук и ще превърнем старите крушки съвсем скоро в саксийки, а после и в други интересни предмети. 

Самото отстраняване на ел.частите на крушката е съвсем просто и бързо - с помощта на клещи се премахва най-горната метална част, а с нея излиза и целия механизъм на крушката. Завързаването става с тел, канап, прежда и т.н. - по този начин ще заличим и белезите от "силовото" отстраняване на частите на крушката.

 ot_starata_krushka.jpg 

ot_starata_krushka_2.jpg

Това е в нашия магазин на "Златарска" 1, Пловдив. А следващите снимки са прекрасни идеи от различни места. 

 

ot_starata_krushka_4.jpg

ot_starata_krushka_3.jpg

ot_starata_krushka_5.jpg

Приятно майсторене и много вдъхновение от нас! (Изпълнение: Марина к., БГ АРТ)BGART-250.jpg


 

ДА СИ НАПРАВИМ СВЕЩНИК ЗА ВЕЛИКДЕН

Сигурно и вие сте се вдъхновявали от красивите тумбести бурканчета, които се срещат по хранителните магазини. От такъв буркан ние си бяхме измайсторили свешн ици за Коледа, а сега си направихме такъв свещник и за Великден. Трябват ни: буркан, зелен материла за тревичка, силиконов пистолет, а за дръжката (тел, канап или друг вид материал за дръжката)  и нещо закачливо, което да добавим към нашия великденски буркан.

sveshtnik_velikden_319300.jpg sveshtnik_velikden_2_319300.jpg sveshtnik_velikden_3_319300.jpg sveshtnik_velikden_4_319300.jpg sveshtnik_velikden_5_319300.jpg sveshtnik_velikden_6_319300.jpg

Приятно майсторене! (Автор: марина к., БГ АРТ)


 

ДА СИ НАПРАВИМ ПТИЦИ

Идеята за тези прекрасни птици бях видяла в любимото ми сп.Декор преди 1-2 години. Необходими са ни: хартия, картон, къдрава и права ножица. За залепването ще ни трябва топъл силоконов пистолет или лепило. 

Върху по-твърд картон начертаваме контурите на птиците ни. Те могат да са различни по размер и по вид. Изрязваме картонените  птици. А от различни хартии и картончета изрязваме крила и очички. които залепваме върху телата на птиците. Готовите птички могат да накацат върху пердета и върху всяка друга повърхност с помощта на щипки, лепило или магнити. 

ptica_velikden_319300.jpg ptica_velikden_319300_2.jpg ptica_velikden_319300_3.jpg ptica_velikden_319300_4.jpg ptica_velikden_319300_5.jpg ptica_velikden_319300_6.jpg ptica_velikden_319300_7.jpg 

Приятно майсторене от нас! (Изпълнение: Марина к., БГ АРТ)


ДА СЕ ХВАНЕМ ЗА ЗЕЛЕНО...

Отново е пролет. И всичко става толкова прекрасно, цветно и усмихнато. Така се чувстаме и ние. Затова имаме и потребност да създаваме, цветя, да шарим в цсетове. А за да направим нашия магазин малко по-зелен реших да използваме нашите прекрасни шайгички, в които опаковаме подаръци. На дъното на шайгата сложих чувалче са смет. Най-отдолу разположих малко дренаж от начупени керемиди и камъчета (те помагат да не загниват коренчетата). После дойде ред на пръстта, а най-отгоре поръсих семенца котешка трева, купена от зоо-магазин. Тревата на снимката е на 2-3 дни, но вече събира много "почитатели"...

Когато нашата трева порасне още, разбира се, ще видите и вие:)

 

treva2.jpg treva1.jpg treva3.jpg (Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ)


 

НАШИТЕ МАРТЕНИЧКИ

Вижте няколко от наистина многото видове мартеници, които измайсторихме тази година. Почти няма абсолютно повтарящи се мартеници. Всички те са изработени от различни прежди, вълна и допълнения. Дано да Ви харесат!

А Баба Марта да Ви носи много Здраве и Късмет през цялата година.

 

martenici_319300.jpg martenici_2_319300.jpg martenici_11_319300.jpg martenici_12_319300.jpg martenici_14_319300.jpg martenici_16_319300.jpg martenici_2_319300.jpg martenici_3_319300.jpg martenici_7_319300.jpg(Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ)


 

 

КАК СЕ ПРАВИ - РИСУВАНИ БУТИЛКИ - ЕДИН ЛИЧЕН ПОДАРЪК

Ще ви представя един измежду многото начини на изрисуване на бутилки - най-много бутилки рисувам за Коледа и Свети Валентин/Трифон Зарезан. Но пък те са толкова симпатични, че човек може и без повод да си сгрее вечерта.

А стават лични като напишем специално послание, стих, имена върху бутилката.

Преди да започнем рисуването - махам големия етикет и оставям само задния с по-конкретната информация за напитката. Важно е човек да знае какво точно вино купува...

След това подготвям бутилката с един плътен слой акрилна боя - винаги използвам бяла. Тя е  чудесен грунд за всички цветове и идеи. Обикновено използвам смесена техника - рисуване, декупаж, лепя и филцови фигурки, дантели и др.

butilki_risuvani_250300.jpg butilki_risuvani_2_250300.jpg butilki_risuvani_3_250300.jpg butilki_risuvani_4_250300.jpg butilki_risuvani_5_250300.jpgbutilki_risuvani_6_250300.jpgbutilki_3_250300.jpgАз използвам много боя - особено контурни бои. Те са прекрасен избор и за изписване на текстове.

Съвет: Ако има текст, особено по-дълъг, напишете го в началото, за да не се окаже, че мястото не е достатъчно. А пез зимата - използвайте и брокати.

И така - смело творете, забавлявайте се и впечатлявайте...

Очаквайте скоро да Ви представя и друг мой любим начин за направа на рисувани бутилки. (Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ) BGART-250.jpg


 

КАК СЕ ПРАВИ - ПРЕДСТАВЯМЕ НАШИТЕ АНГЕЛИ

bgart_angeli_1_319300.jpg bgart_angeli_2_319300.jpg bgart_angeli_3_319300.jpg bgart_angeli_4_319300.jpg bgart_angeli_6_319300.jpg bgart_angeli_7_319300.jpg bgart_angeli_9_319300.jpg bgart_angeli_10_319300.jpg bgart_angeli_11_s-radko_319300.jpg bgart_angeli_1_319300 (2).jpg bgart_angeli_14_s-radko_319300.jpgС огромно вълнение Ви представям и някои от нашите ангели и ангелски крила.

Всички изкушени да творят ангели знаят, че когато създава ангели, на човек му става толкова АНГЕЛСКО... Когато ги създавам винаги започвам съвсем несъзнателно да си пея Angel's birth

И така, те са направени от тел, а някои от тях са облечени в прозрачни и нежни рокли. Моите ангели са ефирни и прозрачни, затова доста трудно ми се получиха снимки.

Стоящите ангели са стъпили върху основа от естествени необработени камъни - аметисти, ахати, ясписи, които намираме и събираме из разни тайни места в Източните Родопи:))

Е, докато човек обработва тела пръстите го понасят доста болезнено, заради твърдите телове, но пък усещането да създаваш ангели е толкова неповторимо... 

За да работите и Вие с тел първо се снабдете с бижутерски клещи. И започнете да експериментирате.

По крилата на някои ангели рравя плетеница от по-мека и тънка тел с едри полускъпоценни камъни.

(Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ)


 КАК СЕ ПРАВИ - ЛАМПА С РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ ЦВЕТЯ

lampa_bgart_319489.jpg lampa_bgart_2_319300.jpg lampa_bgart_5_319300.jpg lampa_bgart_4_319424.jpg
Представяме ви и една от нашите лампи, които са "обсипани" с  ръчни цветя.
Всяка една от лампите ни е единична и уникална.Надяваме се, че ще харесат и на вас:)) 
Цветята изработвам от крепирана хартия. На цветята от тази лампа тичинките са от цветна тел. Залепвам цветята към хартиената лампа с топъл силиконов пистолет. 
Съвсем скоро ще поместя и подробна и описателна статия "Как се правят цветя от хартия"...
(Автор: Марина Кошинска. БГ АРТ)

КАК СЕ ПРАВИ -ЕФЕКТНО БИЖУ ИЛИ ДЕКОРАТИВНА ВИСУЛКА ОТ ГЛИНА

figurki_2_319300.jpg

Лесно и бързо можем да създадем прекрасен декоративен елемент или бижу. Аз моите ги правих около Коледа.

За целта ни трябва самосъхнеща глина . Глината се предлага в бял и в натурален цвят. Разточваме парче глина, както се разточва тесто. Ако нямате точилка може да използвате бутилка стъклена.

Съвет: Разточете глината върху метално фолио. Така по-лесно ще боравите с фигурките.figurki_3_319300.jpg

Изрежете различни форми.

Съвет: Най-лесно е да се използват формички за коледни сладки или детски фигурки за пясък. А ако искате по-нетрадиционни  фигурки изрежете с остър нож в желаните форми.

Обичам дантелените релефи. А те се правят бързо и лесно - притискаме дантелата с ръка и разточваме внимзтелно с точилката, за да стане релефа по-отчетлив и линиите на дантелата да са по-равномерни. figurki_4_319300.jpgИнтересен и модерен релеф се получава и с плетиво - за целта заменете дантелата с плетиво.

Съвеет: За да пробиете дупки използвайте сламка.

Оставете изрязаните фигурки да съхнат според вида глина.

След като са идеално сухи могат да се боядисат в различни цветове Аз използвам акрилни боички. Но са много красиви ако останат в натуралния цвят на глината. За да заздравите глината накрая намажете с лак - мат или гланц по избор.figurki_5_319300.jpg

За коледните фигурки може да поръсите и с брокати.

А съвсем скоро ще направим по същия начин и глинени фигурки-мартеници.

Забавлявайте се и творете - сами или с децата си (елхичката в розово и синьо е направена от 5-годишния ми син Радослав)

figurki_6_319300.jpg

(Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ)


КАК СЕ ПРАВИ - РАМКА ЗА СНИМКИ, БИЖУА, БЕЛЕЖКИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ...

ideq_ramka4.jpg
Наскоро открих прекрасен сайт, който вече с огромно нетърпение следя www.ideendom.com. На него човек може да намери  много идеи и вдъхновение. От там аз си "откраднах" една идея за направа на рамка, на която да се закачат разни нещица.
1. Взех празно платно и с акрална боя го напластих добре с едри мазки. Аз избрах белия цвят, но би стояло прекрасно във всеки друг цвят или с изрисуван сюжет.
2. Намерих красива дантела, която изрязах на парчета с по няколко сантиметра по-дълги от широчината на платното ми.
ideq_ramka2.jpg
3. Фиксирах ги с помощта на кабарчета в задната част на рамката. Получи семпла и ефектна поставка за нашите бижута.
ideq_ramka3.jpg
ideq_ramka.jpg
И така - бижута, окачени с помощта на извити кламери...
ideq_ramka5.jpg
И бижута, окачени с помощта на дървени щипки...
ideq_ramka6.jpg
На любимия ми сайт, на който видях идеята, въпросното платно се използваше за окачване на мили спомени - снимки, бележки и др.
ideq_ramka7_213163.jpg
ideq_ramka8_213179.jpg
А ето и рамките, които преди това използвах за окачване на бижута - празна рамка, в която опъвах дантела или какъвтои да е друг плат.
ideq_ramka9_213146.jpg

 (Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ)


КАК СЕ ПРАВИ - КАМЪНИ С ДАНТЕЛА

Реализацията е много бърза и лесна, а стои и доста дизайнерско. Идеята ми хрумна покрай увлечението ми по декупажа.

1. Харесвам си  камъни.

2. Изрязвам произволни парчета дантела (Kупих перде от магазин за дрехи Втора употреба.) Хубаво е ако дантелата има красива шарка, да се изреже именно тя.

3. Върху някои камъни залепих дантели, които тук-там леко бях боядисала с акрилна боя. Не исках изрязаната дантела да обгръща плътно камъка. Харесва ми да се вижда добре камъка и само някъде да е “дантелен”. Залепяме дантелата с лепило за декупаж или с друго лепило. 

4. Слагаме малко контурна боя, за да завършим композицията.

 

 

 

 

 

 

 

 

И това е всичко.. (Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


КАК СЕ ПРАВИ - КУТИЯ - ДЕКУПАЖ, ДАНТЕЛА И МЪНИСТА

Кутиите от бяло дърво са обичани от крафтърите. Имам си една кутия за бижута и ме сърбят ръцете да представя моята идея за декорирането й.

1. Избираме си материали. Аз лично се колебаех между вариант в по-ярък цвят и с червена дантела, която ми беше останала от моите "дантелени" мартеници, които ще ви представя за следващата Баба Марта. Но в мен надделя желанието да създам романтична кутия за бижута.

Имах парчета ръчна хартия, които се оказаха достатъчни. Имам готова дантела, която имитира успешно плетена на 1 кука.

2. Взех си ножицата и лепилото (използвах С200 в случая). Изрязах подходящи  парчета от хартията. Намазах с тънък слой лепило и залепих съответното парче. Приглаждам доста, защото така имам чувството, че се получава по-пълно сливане между повърхността и ръчната хартия.

3. Изчаках добре да изсъхне. Залепих дантелата и отгоре също поставих слой лепило (сега дантелата стои твърда), но ако не се намаже отгоре също ще стои красиво.

4. След това започнах да облепвам добре всички стенички, където реших да сложа от хартията. Изчаках добре да изсъхне и някои от фигурите ги оформих с контурна боя. Капака го боядисах с акрилни бои. И отгоре направих някаква рисунка с котур и залепих министа (някои залепих като поставих в контурната боя, а други с лепилото.)

5. Боядисах и нашарих и някои от чекмеджетата. И вече си имам готова романтична бижутерска кутия. 

(Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ)


КАК СЕ ПРАВИ - ПРОСТО ИДЕЯ - СТАРАТА ЩАЙГА В ДЕКОРАТИВЕН ПАНЕР

 

 

 

 

 

 

 

Tрябваше ми ефектна декорация и когато се зарових  в една стара плевня, погледа ми се спря на старите щайги. Имахме нова невероятно красива керамика в арт-магазина, върху която исках да се акцентира.

 

 

 

 

 

 

 

1. И така, първо почистваме щайгата.

2. След това ако е подходящо слагаме малко гирлянди (или нещо подходящо за сезона), шишарки, стара газена лампа, , керамични съдове, и нашия декор е готов.

По същия начин може и да се боядиса щайгата - ефектно става и в ярки цветове, което може да се съчетае с интериорен акцент или да се боядисат и няколко камъка в същия цвят (ще демонстрирам в най-скоро време) (Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ)

КАК СЕ ПРАВИ -  КУТИЙКА/ПАНЕР - ДЕКУПАЖ, РИСУНКИ И ДАНТЕЛИ  

Реших да променя една семпла дървена кутия с техниката на декупажа.

1. За случая използвам готова декупажна хартия, просто защото ми хареса шарката. Естествено може да използваме и слафетки,които изрязваме и залепяме.

2. За залепянето използвам лепило за декупаж, но може да се използва и друго прозрачно лепило, напр.C200.

3. Реших да не поставям навсякъде декупажните елементи, а само тук-там, като цветни петна. С контур или с друга боя правя шарки, за да стои декупажа естествено, а не като кръпка. Почитателка съм на спиралите и дрги подобни извити елементи. Рисуваните елементи съдействат да бъде плавен прехода между декупажните елементи и повърхността, която се обработва.

Вътре избирам да сложа парче дантела, което придава романтичен завършек на панера. 

В случая просто го поставям, като оставям да виси небрежно от панерчето, но може и да се залепи, за да се фиксира. (Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ)

 

 

 

 

 

  


КАК СЕ ПРАВИ - ВАЗА/СВЕЩНИК - ДЕКУПАЖ И ДАНТЕЛА

Както вече може би знаете, ние сме истински ценители на дантелата - ефирна, красива и благодатна като материал.В случая предмета, който ще украся е ваза - керамика и стъкло, като стъклената част се счупи и реших да използвам бялата керамична част за свещник.

 

 

 

 

 

1. За да украся нашия свещник може да използваме дантела без да я боядисваме или обработваме, по какъвто и да е начин. Но аз в случая избрах да я боядисам с акрилна боя - върху бялата дантела с четка избирам да подчертая фигурите върху дантелата със златна и сребриста акрилна боя. Разбира се, може да използваме и текстилна боя.

Изрязвам и боядисваме шарки от дантелата - роза, спирала и др. Боята леко втвърдява дантелата - ефектът е подобен на колосването. Боята придава повече характер, което за моя бял свещник е подходящо. 

 2. Намазвам дантелените парчета с лепило за декупаж и ги залепям на няколко места върху белия свещник. Нанасям лепило и отгоре. С контурната боя правя шарки, основно спирали, върху съда и върху дантелата. 

 

 

 

 

 

 

Целта е да постигна плавен преход между материите.  

(Автор: Марина Кошинска, БГ АРТ)


КАК СЕ ПРАВИ - "ЦЪФНАЛИ" КАМЪНИ

Най-новата ми страст са цветята върху камъни. Може би защото е пролет, а може би защото обичам енергията на камъните. Резултатът е впечатляващ, а изпълнението елементарно.

1. Избирам си камъни. Измивам и ги подсушавам добре.

Първо мислих да запазя естествения им цвят. Но някак от самосебе си дойде решението да ги боядисвам с перлена боя. Стават невероятно красиви и с дискретен перлен блясък.

2. Боядисвам с акрилна боя. Аз избрах перлена боя.

 

 

 

 

3. След това оставам да изсъхне. През това време изрязвам цветята или други фигурки, които ми се струват подходящи за формата на конкретния камък.

 

 

 

 

 

 

 А върху някои камъни сложих и дантела, която залепих и боядисах отгоре с боята, с която е бядисан камъка.

4. Залепвам картинката и изглаждам гънките. Като поизсъхне мажа и отгоре с лак за декупаж или с лепило. Използвам контурни бои. Те правят декупажните елементи да се сливат по-естесвено

Меню

Търсене

Партньори