Продукти

Иконите на Исус Христос - видове, символизъм, особеностиikonite na isus.jpg

Иконите на Христос - въплътеното Слово на Бога, заемат основно място в православната църква, а и в къщата на вярващия. Каноничният образ на Бог в човешка форма е одобрен през IX век: "...Благотелесен ... с плътни вежди, прекрасноок, с дълъг нос, кафява коса, смирен, скромен, с красив цвят на тялото, което има тъмна брада с цвят пшеница, наследил външния вид на майка си, с дълги пръсти, с приятен глас и сладка реч, изключително нежен, тих, търпелив ... "

Ранните християни изобразяват Христос като агне или риба, като добър пастир, който носи овца на раменете си. По-късно тези символични изображения са забранени. В момента има само два вида изображения на Спасителя: 1) като Всемогъщия  Съдия –Цар на Царете, и 2) във формата, в която Той се е появил сред хората и извършил Своето служение (включително във формата на бебе или младeж). Понякога можете да се натъкнете на образа на Христос във вид на ангел.

Но ако начинът, по който се представят изображенията е толкова различен, как да разпознаем иконите на Спасителя?  Съвсем лесно, ще ни помогне една малка подробност: образът на Христос има кръстовиден ореол.

Какво е ореол

Думата ореол се превежда от латински като "облак", "мъгла". Прочети още...


Меню

Търсене

Партньори