Продукти

Православни светци и празниците им (2 част)

Православни светци и празниците им (2 част)

Успение Богородично

15 август

Един от най-обичаните и хубави християнски празници се празнува на 15 август. ikona_sveta_bogorodica_200272.jpg

Тогава почитаме паметта на Божията Майка. Празникът е познат като Голяма Богородица, а Малка Богородица (Рождество Богородично) се отбелязва на друга дата – 8 септември.

Да са живи и здрави всички именички, носещи най-разпространеното име в света изобщо – Мария! И всички  производни на името.

Светото писание гласи, че това е денят, в който Св. Богородица, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си.

Тя е предупредена три дни преди смъртта си от Архангел Гавраил, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това, сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

 


Св. Димитър - Димитровден

26 октомври

Св. Димитрий е роден в III век в Солун. ikona_sv_dimitar.jpg

Баща му бил градоначалник. Димитрий превърнал една от стаите в дома си в молитвена, въпреки забраните. Така той отдавал своята почит към иконите на Спасителя и на Св. Богородица.

След смъртта на майка си и баща си, той наследил завидно богатство, а император Максимиан Херкуп го провъзгласил за новия градоначалник на Солун.

Св. Димитрий ревностно пазел градел от вражески набези. Но това не попречило на император Галерий да го хвърли в тъмница, поради християнската му вяра. Обаче още преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие, докато той се молел. Оттогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започнали да го почитат като покровител на града.

Народното предание гласи, че св. Димитър е е по-голям брат на св. Георги. Приживе братята се разделили. Но на тръгване Георги казал на Димитър, че ако види от стряха да капе кръв, то значи той е умрял. След време Димитър видял чудото и тръгнал към Георгиевата страна на света. Като пристигнал заварил ламя, която била изяла Георги. Влезли в схватка Димитър и ламята и накрая светецът взел душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там братята си разделили годината -за св. Георги било лятото, а за св. Димитър - зимата.

Най-често в народното съзнание св. Димитър е представен как язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. От там и поговорката "Дойде ли Димитровден идва и снегът".

Важно е и кой ще е първият гост, пристъпил прага на дома, т.нар. полазник. Желателно е той да е добър и заможен човек. Това гарантира здрава и плодородна година..

Иманярите вярват, че в нощта на Димитровден небето "се отваря" и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

На този ден жените не шият, тъкат, предат или плетат. Не се взима в ръка нито хурка, нито вретено, за да не се разсърдят мишките и да не проядат всичко, работено през годината.

Забрани има и за мъжете – те не трябва да загребат жито от хамбара и да ронят дори едно зърно от събраната царевица, но трябва да замажат с кал хамбара, праговете на къщата, ъглите и кошовете, вярвайки, че така замазват очите на мишките.

На деня на светията, стопаните се разплащат и разпускат наетите от Гергьовден работници, овчари и ратаи, на места този празник се нарича Разпуст, а на най-грижовните ратаи, стопаните дарявали кат нови дрехи, овен или агънце.

На Димитровден празнуват и строителите - архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник отбелязват и  ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

Готви се курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

Честито да е на: Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян/а, Диан/a.


Архангел Михаил ikona_sv_arh_mihail_350496.jpg

8 ноември

Честит Имен Ден на Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Михаела и техните производни.

За българите празникът е известен като Архангеловден. На тази дата народът ни празнува „смъртния ден“, а това се прави с цел да се улесни човек, когато душата му отива при Господ.

Хората вярват, че душата не може да напусне тялото ако Свети Рангел, както са преиначили името на Архангел Михаил, не дойде да я прибере. Легендата разказва, че при подялбата на света на него се е паднало да придружава мъртвите. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.

На празника му се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница — една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово и др., които по външен вид и названия повтарят основните хлябове, приготвяни за погребение.Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!” Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!” На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всекиго. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

 


 

Св. Николай Чудотворец

Честит имен ден наНикола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нико, Кольо, Николета.ikona_sv_nikolaj.jpg

Празникът на Свети Николай Мирликийски Чудотворец се празнува на 6 декември всяка година. Яде се риба, тъй като Свети 

Николай покровителства морета, реки, езера, на рибари, моряци, но също на семейството и рода.

Николай Чудотворец върши много добри дела, но най-голямото и прочуто извършил в родния си град Петра. Помогнал на един разорен гражданин да омъжи трите си дъщери.

Когато стопанинът разбрал кой му е помогнал, той коленичил пред него и казал: “Ако не беше те пратил Господ да ни спасиш, аз щях да стана просяк или крадец. Благодаря ти, че ме запази от грях!” По-късно разореният човек станал рибар и при всяка хваната риба, целувайки я, казвал: “На Свети Николай Чудотворец!” Ето защо на 6 декември задължително се приготвя риба.

Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св.Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

Освен за покровител на моряците свети Никола се смята и за закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.

Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май/22 май - денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет.

 


 

Стефановден (Св.първомчк. и архидякон Стефан; Преп. Теодор Начертани)

27 декемвриikona_sv_stefan.jpg

Да е честит имения ден на Стефан, Стефана,  Стамен, Стоимен, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Стойо, Стойка, Станка, Станко, Стоян, Стоянка, Таня, Таню, Запрян, Запряна, Цанка, Цонко; Венцислав, Венцислава (те празнуват и на 30-ти декември). Името Стефан значи венец.

На 27 декември православната църква почита паметта на свети Стефан - първият християнски мъченик и първи служител (архидякон) Ерусалимската община-църква.

Реално това била първата христянска община, но юдеите завидели и го наклеветили. В Йосафатова долина, разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да предаде богу дух, Свети Стефан се помолил "Господи, не им зачитай този грях" - разказва още житието на светията.

Празникът е известен с обичая „ладуване“, което означава колективно гадаене за женитба. Ладуването на Стефановден е характерно за Средна и Северна България, Средна гора и отделни места на Западна България.

По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Традиционно се приготвя свинско с кисело зеле или баница с месо. От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите характерни за Мръсните дни - жените не бива да метат, мият косите си, перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела. BGART-250.jpg

 

 

 

 

Меню

Търсене

Партньори