Продукти

Лазаровден и Цветница

Лазаровден и Цветница

На Лазаровден имен ден имат: Лазар, Лазо, Лазарина, Лачо, Лъчезар и др.cvetia_laleta_200191_1.jpg

Лазаровден се празнува винаги в събота 8 дни преди Великден. Това е празник символизиращ плодородието, любовта и възраждащата се природа. Традицията свързва Лазаровден и Цветница, тъй като на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които пък украсяват вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар.

В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. След това, той живее още 30 години.

Три обредни ритуала са характерни за празника - лазаруване, избиране на кумица и буенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването. На Лазарова събота се поставя начало на Пасхалното тържество.В миналото лазаруването е било задължителен обичай, тъй като се е смятало, че мома, която не е лазарувала, няма да се омъжи. В миналото в Източна България лазарките изпълнявали и специален, ритуален танц – буенек. Хорото се разигравало, а момите скачали високо, за да пораснат посевите и да бъде плодородна годината, и тропали силно– за да бъде добра годината за животновъдите и добитъка да се множи.

Според старите български обичаи имен ден на Цветница празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета - Маргарита, Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.cvetia_200166.jpg

Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Празникът се нарича още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Само в този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

На Цветница християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

В Североизточна България на този ден се извършват и обреди, свързани с вярването, че на Връбница "разпускат умрелите“. Преди изгрев слънце жените отиват на гробища с върбови клонки, плява, кандило и вода, прекадяват и преливат гробовете на своите родственици. След това забиват клончета от върбата до гробните паметници и с плявата запалват огън. 

Заповядайте в магазин БГ АРТ+, за да изберете най-подходящия подарък за имениците на Лазаровден и Цветница. Или пък посетете интернет страниците ни www.bgartgallery.eu www.bgicons.eu www.darove.eu BGART-250.jpg

 


 

Меню

Търсене

Партньори