Продукти

Как да подредим домашните икони?

Как да подредим домашните икони?

Не поставяйте икони върху телевизора!

В своя дом и в семейството си православният християнин трябва да спазва определени правила в духовния си живот. ikona_sveti_ivan_rilski_200272.jpgДобре е, когато единството на семейството е подкрепено със съвместна молитва в духовния център на къщата - общия за цялото семейство иконостас. Но ъгъл за молитви трябва да има и в детската стая, и в кухнята, където се извършва храненето. Икони трябва да има и в гостната, за да могат посетителите да се прекръстят пред светите образи. 
Как да разположите иконите? Те трябва да имат своето специално място. Икони не трябва да стоят в килера, в лавиците с книги. Съседството на иконата с телевизора е неприемливо.  Така, че ако още не сте решили да се отървете от него, той трябва да бъде в друг, а не в "червения ъгъл" на стаята. И в никакъв случай не поставяйте икони върху телевизора! 
Обикновено иконите заемат най-доброто място в стаята – т.нар. "червен ъгъл", обърнат на изток. Разпределението на модерните апартаменти не винаги позволява иконата да се окачи в ъгъла срещу входа, ориентиран на изток. За  това е необходимо да се избере специално място, където ще бъде окачен рафт за иконите, светото миро, светена вода, за укрепване на кандилото. Може да си направите и малък иконостас със специални чекмеджета за светините. До иконите е неуместно да се окачват и снимки на любими хора.
Непочтително е религиозните книги да стоят на един и същи рафт със светските. Те трябва да имат специално място, Светото Евангелие и молитвеникът трябва да са близо до иконите.  Не можете да използвате религиозни вестници и списания за битови нужди, ако ви заемат много място, по-добре е да ги дадете на приятели, на църквата или манастира, където те ще попълнят православната библиотека.

Какво не трябва да държи в дома си православният християнин? 

ikona_arhangel_rafail.jpg

Естествено, езически и окултни символи - гипсови, метални или дървени изображения на езически богове, африкански или индиански ритуални маски, различни "талисмани" (над които често преди продажбата маговете извършват зловещи ритуали), изображения на ада, на дракони и зли духове. Често те са причината за  нещастните събития в къщата. Дори и ако домът е осветен, останалите в него образи на зли духове ще отворят път за "посещение" на представители на демоничния свят. 
Внимателно прегледайте вашата библиотека,  дали тя съдържа трилъри и други книги, изпълнени с ужаси и призраци, книги за екстрасенси, конспирации и фантастика. Всички те с редки изключения отразяват реалностите от света на демоните.

За да се предпази къщата от демонични влияния,  трябва редовно да освещавате стаите със светена вода и тамян. Със светената вода трябва да се поръсят на кръст ъглите на всяка една стая, като се повтаря: "В името на Отца и Сина и Светия Дух". По същия начин на кръст може да се окади дома, като се постави тамян върху горящ въглен в специална малка кадилница, или просто в метална чаша и дори лъжица. Можете да правите това толкова често, колкото е необходимо. 

Препечатването или цитирането на материала става само с изричното разрешение и с цитирането на www.bgartgallery.eu,www.bgicons.euилиwww.darove.euBGART-250.jpg


 

Меню

Търсене

Партньори